Receptek tovább, 1.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók:
60 dkg lapocka vagy comb, 5 nagy gerezd fokhagyma, zsír, só, bors, nagyon kevés pirospaprika
Elkészítés:
A felkockázott húst zsíron fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és beleteszünk 4 gerezd lereszelt fokhagymát. Készre sütjük. A legvégén hozzákeverünk pirospaprikát és a maradék fokhagymát.
Sült krumplival összekeverve tálaljuk.
Különleges vagdalt (Hugi)
Hozzávalók:
50 dkg darálthús, 10-15 dkg kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 9 db tojás, só, bors, 1 marék töpörtyű
Elkészítés:
A fokhagymát, a hagymát, a vízbe áztatott kenyeret és a töpörtyűt ledaráljuk. Összedolgozzuk a hússal, egy egész tojással, ízesítjük sóval, borssal. 0,5 cm-es téglalappá formáluk. 4-4 tojást felverünk, sózzuk és két külön lepényt sütünk belőle. Ráfektetjük a húsra és feltekerjük. Alufóliába csomagolva 170 fokon kb. 45-50 percig sütjük. Kicsomagoljuk és visszatesszük pirulni. Céklás krumplipürével és fejes salátával tálaljuk.
Töltött csirkecomb kukoricás rizzsel és hagymás krumplisalátával
Hozzávalók:
2 nagy csirkecomb, 2 szelet kenyér vagy 2 db zsemle, 2 egész tojás, kevés hagyma, só, bors, majoranna, petrezselyem, rizs, kukorica, 4 db krumpli, 1 nagy fej lilahagyma, citromlé, édesítőszer
Elkészítés:
Töltelék: a hagymát kevés zsíron megfuttatjuk, hozzáadjuk a vízben áztatott kenyeret és a tojást, jól átkeverjük. Sóval, borssal, majorannával és petrezselyemmel ízesítjük. Megsütjük.
Amíg hül a töltelék elkészítjük a rizst. Megpirítjük zsíron felengedjük vízzel és hozzákeverjük a kukoricát. Sózzuk.
Csirke: a combokat alaposan megmossuk, a bőrét fellazítjuk. A kihűlt töltelékkel megtöltjük és sóval, borssal, majorannával fűszerezzük. Zsírral kikent tepsibe tesszük, öntünk alá kis vizet és letakarva betesszük a sütőbe. Kb. 1 órát sütjük. Ezután levesszük a főliát és megpirítjuk (tehetünk a tepsibe sárgarépát, hagymát és fokhagymát is)
Saláta: a 4 db krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és felkockázzuk, hülni hagyjuk. Közben a hagymát felkockázzuk. Összekeverjük a kuhűlt krumplival és felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi. Belecsavarunk 1 citrom levét, szórunk bele kevés borsot, jócskán megsózzuk és édesítőszerezzük.
Csirkepörkölt nokedlival
Hozzávalók:
Csirkecomb, zsír, hagyma, pirospaprika, liszt, tojás
Elkészítés:
A zsírban megfonnyasztjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát és beleforgatjuk a húst. Sózzuk és puhára főzzük. Teletünk bele paprikát és paradicsomot is.
A lisztből, tojásból és vízből nokedli tésztát készítünk, kiszaggatjuk.
Vidróczky aprópecsenye
Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári, 60 dkg sertéskaraj (eredeti receptben 30 dkg sertésszűz és 30 dkg csirkemell), 1 fej hagyma vagy 2 szál újhagyma, 1 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 20 dkg füstölt kolbász, 1 db csípős paprika, só, bors, majoranna, kb. 2 kg krumpli
Elkészítés:
A szalonnát megpirítjuk és hozzáadjuk a szeletekre vágott
hagymát és a fokhagymát. Tovább sütjük, majd hozzákeverjük a felcsíkozott húst, beletesszük a feldarabolt paprikákat és a paradicsomot, ízlés szerint fűszerezzük majd felengedjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi. Ha a hús már teljesen puha hozzákeverjük a kolbászt és átsütjük. Ne sok lé maradjon rajta.
A sült krumplival elkeverve céklával tálaljuk.
Tésztaételek
Sós pite
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg zsír, kb. 5 ek víz, só
Töltelék: 30 dkg tarja vagy sonka, egy póréhagyma, 2 ek zsír, só, bors, szerecsendió, 4 egész tojás
Elkészítés:
A tésztához valókat alaposan összedolgozzuk és hűtőbe tesszük míg elkészítjük a tölteléket.
A tarját, a póréhagymát felaprítjuk és a zsíron átsütjük majd borssal, sóval és szerecsendióval ízesítjük. Levesszük a tűzről és félretesszük. Közben a tojások fehérjét felverjük habnak. Ha a hús kihűlt hozzákeverjük a tojássárgáját és a habot.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és a tepsibe vagy egy tortaformába tesszük, beleöntjük a tölteléket és a maradék tésztával berácsozzuk. Megkenjük tojássárgával és 200 fokon kb. 40 percig sütjük.
Gombás tészta kolbásszal
Hozzávalók:
5 dkg szalonna, 1 fej hagyma, ½ szál kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 2 ek liszt, 2 dl cserszegi fűszeres fehér bor, 20 dkg kukorica, só, bors, 50 dkg tészta
Elkészítés:
A szalonnát és a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, majd a karikára vágott kolbászt. A fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a kukoricát a 2 ek lisztet és felengedjük a borral. Összefőzzük és belekeverjük a felaprított petrezselymet.
Kifőtt tésztával tálaljuk.
Olasz paradicsommártás gombával és kolbásszal
Hozzávalók:
2 ek zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg darált hús, 1 nagyobb sárgarépa, 1 darabka zeller, 0,5 l paradicsomlé, só, bors, 1 babérlevél, kevés rozmaring, kb. 20 dkg gomba, kis darabka kolbász
Elkészítés:
A zsírban megpirítjuk a hagymát és hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket. Picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, befűszerezzük és felengedjük a paradicsomlével, ha szükséges vízzel. Hozzáadjuk a gombát és a legvégén a kolbászt is.
Makarónival vagy spagettivel tálaljuk.
Csirkés tészta (Réka)
Hozzávalók:
25 dkg tészta, 1 fej hagyma, 2 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg csirkemell, só, bors, bazsalikom, kb 1 ½ dl paradicsom püré vagy lé
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott paradicsomot. Ízesítjük és beletesszük a csirkemellet. Felengedjük a paradicsomlével és készre főzzük. Kifőtt tésztával tálaljuk.
Gyors tészta
Hozzávalók:
25 dkg tetszés szerinti tészta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 30 dkg sárgarépa, 2 fej hagyma, 1 fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg kukorica, 25 dkg kelbimbó, só, bors (eredeti receptben bazsalikomot is használnak, én nem tettem bele)
Elkészítés:
A felkockázott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott hagymát és a felaprított fokhagymát. Ehhez hozzáadjuk a zsülienre vágott sárgarépát és a kelbimbót, fűszerezzük és fedő alatt puhára pároljuk. A végén hozzáadjuk a kukoricát is. A tésztát sós vízben kifőzzük és a raguval elkeverve tálaljuk.
Céklával isteni
Nasi helyett
Gumi pogácsa
Hozzávalók:
1 kg, főttkrumpli, ½ kg liszt, 20 dkg hideg zsír, 1 ek só
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Ezután egy kb. 4,5 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe tesszük és megsütjük.
A 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk akkor két pogi közé akár kolbászkarikát is tehetünk. Összenyomjuk és így sütjük meg.
Tejberizs
Hozzávalók:
15 dkg rizs, 7 dl víz, 5 pötyi édesítőszer, kevés citromhéj, pici só, 3 ek rizstejpor
Elkészítés:
A rizst nagyon kevés zsíron megpirítjuk. Felengedjük vízzel és ízesítjük. Ha felforrt beleszórjuk a rizstejport és készre főzzük.
Palacsinta
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 1 tojás, pici só, kevés édesítőszer, szódavíz, sütéshez zsír
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposanösszedolgozzuk, majd zsíron kisütjük.
Töltelék:
Édesítőszerrel elkevert kakaópor vagy fahéj
Kivis tejberizs
Vanilia puding
Zöldséges ételek
Májkrémmel töltött gombafejek rántva
Hozzávalók:
1 nagy májkonzerv, kevés hagyma, só, bors, majoranna, 1 tojás, zsemlemorzsa, 1 kg gomba
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk a tönkjét leszedjük és félretesszük. A hagymát kevés zsíron megdinszteljük és a tűzről levéve hozzáadjuk a májat, a tojást és sóval, borssal, majorannával fűszerezzük. Annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lágy tölteléket kapjunk. A gombafejeket megtöltjük és kirántjuk. Zsírban megsütjük.
A félretett tönkből hagymás, tojásos, gombás rizst készítünk.
Kenyérre valók
Zakuszka
Hozzávalók:
5 kg padlizsán, 1-1 kg hagyma, paprika és paradicsom, 0,7 l paradicsomlé, 2 kk bors, 1 fej fokhagyma, babérlevél, 5 dl zsír,
Elkészítés:
A zsíron megfuttatjuk a hagymát és hozzáadjuk a megsütött és leturmixolt padlizsánt, majd a ledarált paprikát. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és fűszerezzük.
Kenőmájas
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, kb. 25 dkg zsír, 1 fej hagyma, fél paprika, só, bors, majoranna, szegfűbors, erőspista, kevés mustár
Elkészítés:
A májat a zsírban a hagymával és a paprikával megsütjük. Hozzáadjuk a fűszereket és ha egy picit meghűlt ledaráljuk és ha szükséges utánaízesítünk
Reggelire és vacsorára valók
Meleg szendvicsek toast sütőben
Kolbász, szalonna, főtt tojás, sült zsír, szalámi, májkrém, házi töpörtyű krém, tonhal konzerv feltétek valamelyikével
Tojás rántotta
Szalonnával, hagymával vagy kolbásszal
Tükörtojás
Hagyma és virsli alásütve
Zöldségek:
Paradicsom, hagyma, paprika, uborka, retek, stb.
Emeletes bundás szendvics
Hozzávalók:
9 szelet kenyér (ebből 3 db emeletes szendvics lesz) libazsír, párizsi, kolbász, 6 db tojás
Elkészítés:
Megkenjük az egyik szelet kenyeret zsírral, beborítunk párizsival és befedjük a következő kenyérszelettel, melynek mindkét oldalát megkenjük zsírral. Erre kolbászt pakolunk és befedjük a harmadik szelet kenyérrel, melynek belső oldalát szintén megkenünk zsírral. A szendvicseket a felvert tojásba márjuk, mint a bundás kenyeret. Tepsibe téve kb. 30 perc alatt megsütjük 200 fokos sütőben.
Tepsis lapcsánka kolbásszal és hagymával
Hozzávalók:
5 nagyobb krumpli, 2 egész tojás, 4 púpos ek. liszt, só, bors, 2 nagy hagyma, 10 dkg kolbász, 5 dkg kolozsvári szalonna
Elkészítés:
A krumplit lereszeljük, összekeverjük a tojással, a liszttel és a fűszerekkel. A hagymát, a kolbászt és a szalonnát kicsit összesütjük. A tésztából kis halmokat teszünk a tepsibe és a hagymával körülrakjuk. 200 fokon kb. 40 percig sütjük.
A hagymából dupla adag is készíthető, felével megsütni másik felével tálalni.
.
Folytatás a "Receptek tovább, 2 " menüpontban és nézze meg a példaként ajánlott "Reg-enor étrend" -et is.